Vzhledem k tomu, že návrh zákona míří do sněmovny (kde ho třicetkrát zprzní, takže tenhle článek bude úplně mimo), opět kouření v restauracích plní zpravodajské servery, jen aby provozovatel nahnal prachy za reklamu u rozvášněné diskuze pod článkem.
Vadí mi přebytečná a nesmyslná omezení podnikání, ale zároveň jsem nekuřák a nesnáším, když přijdu domů a všechno oblečení musím hodit do pytle na chemický odpad, spálit a zakopat. Zde bych shrnul a odpověděl na pár nejčastějších argumentů proti zákazu, se kterými jsem se setkal.
"Je to svoboda bla bla bla..."
Není. Tohle není otázka svobody. Svoboda kuřáka kouřit je úplně stejná, jako moje svoboda vychutnat si jídlo a pití bez dýmu, který mě jednak sere a prokazatelně kazí zdraví, ale zároveň i poškozuje můj majetek (objednané jídlo, oblečení). Nelze obhajovat závislost svobodou, to bychom mohli rovnou legalizovat všechny drogy (což je úplně jiná otázka). Bohužel, státy většinou u návykových látek zvolí řešení "pokud to nejde vymýtit, alespoň z toho vytřískáme prachy".
"Podnikatel si má rozhodnout sám..."
Podnikatel si nemůže rozhodnout o tom, jaké hygienické, bezpečnostní, požární a všechny další možné normy bude při provozu dodržovat. Je nutné pochopit, že kouření nekazí zdraví jen kuřákovi, ale i ostatním zákazníkům a personálu (dlouhé směny v zakouřeném prostředí jsou určitě fajn). Tím se z toho stává otázka veřejného zdraví, na kterém by měli mít zájem všichni, stejně jako na tom, že mi jídlo nevařil v zaplivané kuchyni kuchař s krysou pod čepicí (jako v tom animáku).
Poznámka pro militantní libertariány: neviditelnou rukou trhu si tak maximálně můžete utřít prdel, až se poserete ze salmonely, která řádila v neregulované restauraci.
"Na malých vesnicích zaniknou hospody..."
Jak se prokázalo v historii, Čech se přizpůsobí. Hospody nezaniknou, stačí se podívat na řadu dalších západních zemí, kde zákaz už dlouho funguje. Třeba v Irsku, ačkoliv tam je to za dost specifickým účelem, tedy aby mohli nasávat v pubech už ráno a pak to nikdo v práci nepoznal. Každopádně pokud bude tak strašně velký zájem o kuřácké prostory, nikdo podnikateli nebrání otevřít si kuřárnu, nicméně věřím tomu, že do mnoha hospod začne časem chodit i víc zákazníků, než předtím. Navíc zrovna na vesnicích se zákaz asi kdovíjak vymáhat nebude, popřípadě si štamgasti zvyknou/přijdou s nějakým vynalézavým řešením typu "soukromý klub".
"Zákazník si může jít do jaké restaurace chce..."
Stejně tak může jít kuřák kouřit ven, nebo, což se prý velmi doporučuje, nekouřit vůbec. Tak či onak, námahat kuřáka ujít pár metrů ven z hospody mi přijde jako menší zlo, než když většina populace musí řešit, jestli je tohle kuřácký nebo nekuřácký podnik. A konečně, dokážu si představit celou řadu malých obcí, kde dnes nekuřácká restaurace prostě není, takže si místní/turisté nemůžou vybrat.
Poznámka pro militantní libertariány: ano, nemusí jít nikam a můžou být hladem, žrát kořínky, whatever. Opět argumentum ad debilum, které nás nikam neposune, protože se dá říct na všechno.
Poznámka pro militantní libertariány: ano, nemusí jít nikam a můžou být hladem, žrát kořínky, whatever. Opět argumentum ad debilum, které nás nikam neposune, protože se dá říct na všechno.
"Všichni budou kouřit venku a kazit zdraví kolemjdoucím..."
Jasně, protože projít kolem kuřáka na čerstvém vzduchu je stejně zdravotně závadné, jako sedět celý večer vedle hulícího stolu.
Omezení mi přijde přiměřené, obzvlášť v moderním západním státě, jakým ČR chce být. Také souhlasím s tím, že by se zákaz vztahoval i na e-cigarety. Ačkoliv si nejsem jistý, jak moc jsou jejich výpary nezdravé, většinou to strašně smrdí, takže jsem pro. Ve zkratce, opět se řeší pitomost, která by se vůbec řešit nemusela, kdyby lidi měli trochu ohleduplnosti.
A antijoke na závěr:
A antijoke na závěr:
Žádné komentáře:
Okomentovat